Bij Lettiz laat je je bloed testen op zes onderdelen:

  • Biedt jouw voeding voldoende bescherming tegen ontstekingen?
  • Hoeveel omega-3 heb je in je cellen?
  • Hoeveel omega-6 heb je in je cellen?
  • Wat is de balans tussen omega-6 en omega-3?
  • Is jouw celmembraan soepel genoeg voor de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen?
  • Hoe is je geestelijke conditie?

Slecht 5% van de mensen heeft de juiste balans

De mens had van nature een balans van 1:1, 1 omega-6 ten opzichte van 1 omega-3. Sommige natuurvolkeren hebben deze balans nog steeds.
Decennia geleden hebben we steeds meer onbalans gecreëerd door ons veranderende voedingspatroon. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we met een verhouding van 3:1 nog wel een goede vetzurenbalans hebben.

Lettiz werkt samen met een Scandinavisch bedrijf dat al meer dan 500.000 (anonieme) tests wereldwijd heeft afgenomen. 95% van de mensen die een eerste test doet heeft een onbalans in omega-6 tot omega-3 (in de Verenigde Staten zelfs 99%).
De Europeaan laat een balans zien van gemiddeld 15:1, vijf keer zo hoog dan het zou mogen zijn. En het is geen uitzondering dat we nog veel hogere omega-6 waardes regelmatig voorbij zien komen.

Ontstekingen en ontstekingsremmers

Bij een overmaat aan omega-6 (uitgezonderd GLA) ontstaan er ontstekingsreacties in het lichaam die bij een tekort aan omega-3 niet meer kunnen worden uitgezet en als kleine vuurtjes in je lichaam blijven branden en schade kunnen aanrichten. We noemen dit chronische laaggradige ontstekingen.
De omega-3 daarentegen kan het ontstekingsproces weer uitzetten. Vandaar dat het zo belangrijk is deze twee vetzuren in de juiste balans te krijgen.
Jij wil toch ook blije cellen in je lijf die goed kunnen functioneren? 

Kijk eens naar de uitslag van mijn eerste test (nulmeting) en de enorme vooruitgang erna. En je ziet dat het zelfs nog beter kan, want nog niet alle onderdelen zijn in het groen. Er blijft werk aan de winkel.

1._simopoulos_omega-6_-_omega-3_balansen
Natura Foundation omega-3_vetzuren_algemeen

Vitas

De anonieme testen worden door een vooraanstaand, onafhankelijk lab, Vitas in Noorwegen, geanalyseerd. Vitas is een specialist in de ontwikkeling en analyse van droge bloedtesten voor uiteenlopende doeleinden en bedrijven.

Na deze test kun je ervoor kiezen met een hoogwaardige omega-3 te starten dat een hoge dosis bevat aan EPA en DHA, omega-7, polyfenolen en zelfs vitamine D3.
Vier maanden later – zo lang heeft je lichaam nodig om al je rode bloedlichaampjes te verversen – testen we je bloed opnieuw en passen we waar nodig je dagelijkse dosering aan.

De persoonlijke dagelijkse dosering wordt op maat samengesteld, afhankelijk van je gewicht en de hoeveelheid omega-3 in je cellen. Door deze werkwijze te hanteren, neemt iedereen de juiste dagelijkse hoeveelheid. Zowel een kind van 1 jaar, maar ook een man van bijvoorbeeld 90 kg.

Polyfenolen

Het bijzondere van de omega-3 waarmee we werken, is dat het een biologische omega-9 bevat met hoge waarden aan polyfenolen. Dit is een natuurlijk conserveringsmiddel (antioxidant) die een vis ook heeft om de omega-3 goed te houden in zijn eigen ‘lijf’, maar die verdwijnt nadat olie uit de vis voor consumptie is verwerkt. Door de combinatie van deze polyfenolen en de omega-3-olie, wordt het een unieke blend waardoor de olie in goede conditie blijft zowel in de fles als in je lijf. En werkt het 10x beter.

Clayton J R Soc Med-2015-Clayton-351-7
Clayton, Sport Science, Fish oil, polyphenols and physical performance