Wat is gezondheid?

In mijn beleving is gezondheid een veelomvattend begrip. We denken als eerste aan onze fysieke toestand en leefstijl. Hoe gezond ben je vanbinnen en voel je je ook gezond? Dit is maar 1 onderdeel van gezondheid. Kijk eens naar onderstaande aanvullingen die een grote invloed uitoefenen op een gezond leven:

Inspanning en ontspanning zijn belangrijk om in goede balans te houden. Velen hebben een druk bestaan met 1 of 2 banen, kinderen en een huishouden. Het kan een uitdaging zijn om voor jezelf de ontspanning op te zoeken die jou weer in een ruststand brengt. Dat hebben je lichaam en geest wel nodig. Door even ‘afstand’ te nemen, kun je zaken beter overzien, word je creatiever, neem je tijd om een fijn boek te lezen of lees je voor je persoonlijke ontwikkeling en mag je mijmeren over je dromen die wilt verwezenlijken.

Sporten is ook een onderdeel wat niet mag ontbreken in je leven. Doe wat je leuk vindt! Jaren heb ik hard gelopen. Omdat mensen om me heen vertelden dat het goed voor me was. Nooit heb ik het leuk gevonden en op het moment dat ik las dat je sportieve activiteit iets mag zijn waar je plezier aan beleeft, heb ik direct mijn sport omgezet naar Zumba. Dans is nl. mijn manier van uiten waar ik echt heel blij van word. Ben je een wandelaar, dan deel ik ook die sport met je. Dagelijks maak ik een wandeling in de natuur, daar kijk ik naar uit en ik mis het ook, als het een keer niet lukt.

Wat vaak buiten beschouwing blijft is het financiële aspect in gezondheid. Of denk je dat ‘geld niet gelukkig maakt’? In de tijd waarin we leven kunnen we niet zonder geld. Naar de supermarkt gaan met een lege portemonnaie zorgt voor een thuiskomst met een lege tas. Geen geld hebben voor je basisbehoeften zorgt voor stress en dat beïnvloedt je algemene gezondheid. Dus ja, geld is een heel belangrijk onderdeel. Een actieve geldstroom creëren is cruciaal. Dit kan zijn in de vorm van een (vaste) baan, of je werkt als zelfstandig ondernemer. Mijn ondernemerschap heeft me doen inzien dat ik zelf voor mijn pensioen mag zorgen. Daarvoor heb ik een andere inkomstenstroom opgezet die voor mijn oudedagsvoorziening beschikbaar is.

Een sociaal leven leiden heeft eveneens veel invloed op je gezondheid. Denk daarbij aan deel uitmaken van een groep mensen – vrienden, familie of een andere community – waarin je met elkaar praat, discussieert, activiteiten ontplooit en elkaar helpt. Zelfs onderzoeken laten zien dat mensen gelukkiger en gezonder zijn als zij een actief sociaal leven hebben.

Wat betekent voor jou gezondheid?